Grab_header

Ekspedicija “Cetina 2011”

U organizaciji Društva za istraživanje krša “Freatik” , SO HPD “Željezničar” i SK “Samobor” u razdoblju od 12. do 19. kolovoza 2011. godine, održana su speleoronilačka istraživanja na području rijeke Cetine. Istraživanja su provedena u sklopu speleoronilačke ekspedicije više speleoloških udruga pod vodstvom udruge Freatik i instruktorice ronjenja Petre Kovač Konrad. Istraživačka speleoronilačka ekspedicija nazvana je “Cetina 2011.”

Dio sudionika ekspedicije Cetina 2011
Dio sudionika ekspedicije Cetina 2011

Uz navedene istraživanjima su se pridružili i članovi KTSR “Explorer” i SD “Istra” iz Labina. U istraživanjima je sudjelovalo trinaest speleoronilaca.

Speleoronilačka istraživanja na području toka rijeke Cetine provode se već dugi niz godina. Dostupni podatci o speleoronilačkim istraživanjima uglavnom se odnose na izvorišni dio rijeke Cetine i speleološke objekte kao što su izvor Glavaš, Vukovića vrelo, Gospodska špilja, Špilja Kotluša, Rudelića špilja itd.

Damir Mlinarić i Dražen Gorički nakon urona u izvor Rumin na 103m dubine
Damir Mlinarić i Dražen Gorički nakon urona u izvor Rumin na 103m dubine

Obzirom na kompleksnost speleoronilačkih, speleomorfoloških, geoloških, hidroloških i biospeleoloških istraživanja ovogodišnja istraživanja bila su usmjerena na samo četri izvora na navedenom području a to su:

1. Izvor Veliki Rumin

2. Izvor Kosinac

3. Izvor Ruda

4. Izvor Grab

Vedran Jalžić u izvoru Grab
Vedran Jalžić u izvoru Grab